”Luonnossa mikään ei ole olemassa yksin.”

– Rachel Carson, 1962.

Luonnonlahjat planeetallemme ovat miljoonat lajit, joita tunnemme ja rakastamme, ja paljon muuta, mitä vielä ei ole edes löydetty.

Valitettavasti ihmiset ovat peruuttamattomasti järkyttäneet luonnon tasapainoa, ja sen seurauksena maailma on kärsinyt sukupuutosta – kadotimme dinosaurukset yli 60 miljoonaa vuotta sitten. Toisin kuin dinosaurusten kohtalo, lajien nopea sammuminen nykymaailmassa on seurausta ihmisen toiminnasta. Kasvien ja villieläinten populaatioiden ennennäkemätön maailmanlaajuinen tuhoaminen ja nopea väheneminen liittyvät suoraan ihmisen toiminnan aiheuttamiin syihin: ilmastonmuutokseen, metsien ja elinympäristöjen häviämiseen, ihmiskauppaan ja salametsästykseen, kestämättömään maatalouteen, saastumiseen ja torjunta-aineisiin. Vaikutukset ovat kauaskantoisia. Jos emme toimi nyt, sukupuutto voi olla ihmiskunnan kestävin perintö. Seuraavassa on muutamia nopeita tosiseikkoja nykyisestä sukupuuttoon aallosta ja lisätietoja tästä ongelmasta. Kaikilla elävillä tavoilla on sisäinen arvo, ja jokaisella on ainutlaatuinen rooli elämän monimutkaisessa verkossa. Meidän on työskenneltävä yhdessä uhanalaisten ja uhanalaisten lajien suojelemiseksi: mehiläiset, koralliriutat, norsut, kirahvit, hyönteiset, valaat ja muut.

Hyvä uutinen on, että kuolemien määrää voidaan edelleen hidastaa, ja monet vähentyneistä, uhanalaisista lajeistamme voivat vielä elpyä, jos työskentelemme yhdessä, jotta voimme luoda yhtenäisen kuluttajien, äänestäjien, opettajien, uskonnollisten johtajien ja tutkijoiden maailmanlaajuisen liikkeen. Tämä kuitenkin vaatii välttämättömiä toimia.

Earth Day Network pyytää ihmisiä liittymään Suojaa lajimme -kampanjaan. Heidän tavoitteena on: Kouluttaa ja lisätä tietoisuutta miljoonien lajien häviämisen nopeutumisesta ja tämän ilmiön syistä ja seurauksista. Saavuttaa merkittäviä poliittisia voittoja, jotka suojaavat lajeja sekä yksittäisiä lajeja että niiden elinympäristöjä. Rakentaa ja aktivoiva globaali liike, joka käsittää luonnon ja sen arvot. Kannustaa yksittäisiä toimia, kuten kasviperäisen ruokavalion käyttöönotto ja torjunta-aineiden ja rikkakasvien torjunta-aineiden käytön lopettaminen.

Mikä on Earth Day ja mitä sen on tarkoitus saavuttaa?

Earth Day on nyt maailmanlaajuinen tapahtuma joka vuosi, ja uskomme, että yli 1 miljardi ihmistä 192 maassa osallistuu nyt maailman suurimpaan kansalaisyhteiskuntaan. Se on poliittisen toiminnan ja kansalaisten osallistumisen päivä. Ihmiset marssivat, allekirjoittavat vetoomuksia, tapaavat virkamiehiä, istuttavat puita, puhdistavat kaupungit ja tiet. Yritykset ja hallitukset käyttävät sitä lupausten antamiseen ja kestävän kehityksen toimenpiteiden ilmoittamiseen. Uskonjohtajat, myös paavi Francis, yhdistävät Earth Dayn suojelemalla Jumalan suurimpia luomuksia, ihmisiä, biologista monimuotoisuutta ja planeetan, jota me kaikki elämme. Earth Day Network, joka johtaa maapallon päivää maailmanlaajuisesti, on valinnut vuoden 2018 teeman End Plastic Pollution -teemaksi, mukaan luettuna tuen antaminen maailmanlaajuiselle pyrkimykselle poistaa ensisijaisesti kertakäyttöiset muovit sekä maailmanlaajuinen sääntely muovien hävittämisestä. EDN kouluttaa miljoonia ihmisiä terveyteen ja muihin riskeihin, jotka liittyvät muovien käyttöön ja hävittämiseen, mukaan lukien valtamerien, veden ja luonnonvarojen saastuminen, sekä siitä, että muovijätteet aiheuttavat vakavia maailmanlaajuisia ongelmia. Myrkyttämällä ja vahingoittamalla meren elämää elintarvikkeiden kaikkialla esiintyvään muoviin, joka häiritsee ihmisen hormoneja ja aiheuttaa merkittäviä hengenvaarallisia sairauksia ja varhaisen murrosiän, muovien eksponentiaalinen kasvu uhkaa planeettamme selviytymistä.

Mikä on Earth Day ja mitä sen on tarkoitus saavuttaa?

Näillä vinkeillä varaudut tulevaan Earth Day -tapahtumaan

  1. Liity paikalliseen puistoon, joen tai rannan siivoukseen.
  2. Käytä ympäristöystävällisiä, myrkyttömiä puhdistusaineita.
  3. Vaihda tehottomat hehkulamput tehokkailla CFL-valoilla tai LEDeillä. Vähennät hiilijalanjälkeä 450 kilolla vuodessa.
  4. Matkailu, pyöräily, julkisen liikenteen käyttäminen tai sähkö- tai hybridiauto. Vähennä hiilijalanjälkeä yhden kilon verran jokaista kilometriä kohti, jota et aja.
  5. Puhelinkonferenssi matkustamisen sijasta. Jos lennät viisi kertaa vuodessa, nämä matkat muodostavat 75% henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestänne.
  6. Lopeta kertakäyttöisten muovien, erityisesti kertakäyttöisten muovien, kuten pullojen, pussien ja pillien käyttö.
  7. Kierrätä paperia, muovia ja lasia. Vähennä roskaa 10% ja hiilijalanjälkeäsi 1200 kiloa vuodessa.
  8. Lahjoita vanhat vaatteet ja tavarat sen sijaan, että heität ne roskiin. Kun tarvitset jotain, harkitse käytettyjen tuotteiden ostamista.