Grand Canyonin kansallispuisto sisältää kanjoneita, joen sivujokia ja niitä ympäröiviä maisemia. Grand Canyon sijaitsee Yhdysvaltojen Arizonan osavaltion luoteisosassa. Grand Canyon on 277 km (446 km) pitkä ja jopa 18 kilometriä leveä. Noin 5,5 miljoonaa ihmistä näkee vuosittain yhden kilometrin syvyyteen (1,6 km).

Grand Canyonin kansallispuistossa on kaksi julkista aluetta, pohjois- ja eteläreunat. 7000 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella Grand Canyon South Rim on kansallispuiston helpoin osa, jossa on lukuisia paikkoja, joissa kävijät voivat ihailla näkymiä. Suurin osa kävijöistä (90%) näkee Grand Canyonin South Rimin näköalapaikoista, joihin pääsee maksuttomien parkkibussien tai henkilöautojen avulla. South Rim on kansallispuiston helpoin osa ja se on avoinna ympäri vuoden. Paljon pienempi määrä ihmisiä (10%) näkee kanjonin puiston pohjoisreunasta, joka sijaitsee vain 10 kilometriä (16 km) kanjonin eteläreunasta, mutta sinne on 354 km ajomatka. Grand Canyon North Rim, joka on 1 000 metriä korkeampi kuin sen eteläpuolinen sisar, ei ole yhtä suosittu, koska sinne on vaikeampaa päästä, varsinkin kun ankara talvi sulkee pääsyreitit. North Rimillä on lyhyt kausi. Majoitus- ja ruokapalvelut ovat avoinna toukokuusta lokakuuhun.

Historiaa

Tämä kansallispuisto on yksi maailman suosituimmista matkailukohteista. Lisäksi kansallispuisto on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1979 lähtien. Grand Canyonilla oli pitkä ja vaivalloinen tie tulla kansallispuistoksi, joka alkoi 1880-luvulta useiden epäonnistuneiden kongressi-vierailuista. Tehtyään useita vierailuja alueelle Theodore Roosevelt julisti Grand Canyonin kansalliseksi monumentiksi vuonna 1908. Kansallispuiston aseman myöntäminen alueelle hyväksyttiin vuonna 1919 ja sen jälkeen allekirjoitti presidentti Woodrow Wilson.

26. helmikuuta 2019 Grand Canyon juhli 100-vuotispäiväänsä. Vuonna 2019 Grand Canyonin kansallispuisto muistuttaa menneisyydestä ja innostaa tulevia sukupolvia kokemaan, yhdistämään ja suojelemaan puiston ainutlaatuisia luonnon, kulttuurisia ja historiallisia resursseja.Riippumatta siitä, oletko säännöllinen vierailija, kansallispuiston matkailija tai virtuaalinen tutkimusmatkailija, Grand Canyonin kansallispuisto toivoo, että olet innostunut kokemaan ja yhdistämään puiston, joka on inspiroinut 100 vuotta kestävää hoitoa ja ilahduttaa edelleen vierailijoita ympäri maailmaa.

Villieläimet

Grand Canyonin kansallispuistossa on yli 500 eläinlajia. Uhanalainen California kotka on yksi sadoista lintulajeista, jotka löytyvät puistosta. Puistossa asuu joukko nisäkkäitä, mukaan lukien kojootit, lepakot, muulihirvet, lampaat, vuoren leijonat, hirvi ja monet muut. Grand Canyonin laaja valikoima eläimiä sisältää myös monenlaisia ​​hämähäkkejä ja hyönteisiä, ja skorpionit löytyvät pääasiassa alemmassa nousussa joen varrella. Puistossa on monia käärmelajeja, mukaan lukien kuusi kalkkarokäärmettä.

Retket ja leirintä

Pääsy Grand Canyonin kansallispuistoon edellyttää pääsymaksua per ajoneuvo tai yksilö jalkaisin tai polkupyörällä. Kertaluonteinen maksu on hyvä seitsemän peräkkäisen päivän vierailulle. Grand Canyonin leirintäalue palvelee ja sinne on mahdollista tehdä varauksia kansallispuiston aukio-olojen aikana. Kaupalliset leirintäalueita sijaitsee myös puiston ulkopuolella.Grand Canyon -retkiä järjestetään lukuisia määriä. Mule-matkat, jotka varataan National Park Lodges -järjestelmän kautta, vievät kävijät kahden päivän pituiselle matkalle alas kanjonin pohjaan. Muut matkat sisältävät muun muassas ratsasusta alas Colorado-joen vartta pitkin, vaelluksia, jotka kestävät päivän tai enemmän, tai helikopteri- ja kuumailmapallo matkat, jotka tarjoavat kävijöille panoraamanäkymät koko Grand Canyon ylle.

Retket ja leirintä