On hauskaa, miten maailmassa on sellaisia paikkoja, jotka eivät ole olleet suomalaisille mitenkään erityisen tärkeässä roolissa, mutta silti kaikki tietävät ne. Himalajan vuoristo ja Mount Everest, eli Everestin vuori, ovat sellaisia. Aikaisemmin saavuttamattomissa olevat luontoalueet ovat nykyään melko helpostikin vierailtavissa.

Ymmärtääksesi Himalajan vuoriston ja Mount Everestin tärkeyden, käymme läpi ensin perusasioita. Mount Everest on osa Himalajan vuoristoa, eli ne eivät ole eri asioita tai eri paikkoja. Himalaja sijaitsee Aasiassa ja erottaa Intian niemimaan, sekä Tiibetin. Vuoristo sijaitsee yli 8000 metrin korkeudessa merenpinnasta. Himalajan korkein vuori, Mount Everest, on samalla myös maailman korkein vuori. Tästä syystä Mount Everest on tuttu, sillä sitä käsitellään varmasti jo peruskoulussa. Himalaja ja Mount Everestistä on kehittynytkin monelle vaeltajalle sekä vuorikiipeilijälle ehdoton vierailukohde. Tämä tuo mukanaan kuitenkin uudenlaisia haasteita nykymaailmassa.

Matkustaminen ei ole tänä päivänä enää rikkaiden puuhaa, vaan ihmiset pääsevät näkemään maailmaa omin silmin, vaikka lompakko ei olisikaan erityisen täynnä rahaa. Tästä syystä Himalaja ja Mount Everestillä kävijöiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Mount Everestin huipulle pääsee pääosin kahta reittiä pitkin. Toinen puoli on Tiibetin puolelta ja toinen Nepalista. Nepalin reitti on tunnetuin ja käytetyin. Itse asiassa huomion arvoista on myös se, että Mount Everest on saanut nimensä aikoinaan brittiläisen maantieteilijän ja maanmittarin Sir George Everestin mukaan.

Mount Everest on paikallisten kielessä täysin muu. Maailman korkein vuori on saanut useita nimiä ja siitä käydään vieläkin kiistaa. Kansainvälisesti Everest-nimi halutaan pitää, mutta samaan aikaan halutaan kunnioittaa paikallisia, sekä tietysti heidän toiveitaan, jotka alueella asuvat. Kyseessä on siis mielenkiintoinen puheenaihe, josta on varmasti myös Trivial Pursuit-kysymys.

Mount Everest matkailijoille

Mount Everest

Mount Everest on lähes jopa symbolinen matka vuorikiipeilijöille todistaakseen omat taitonsa. Alue ei ole millään tavoin turvallinen, vaan päinvastoin – siellä tapahtuu järistyksiä, lumivyöryjä ja sää on vaihteleva. Kun vuorelle kiivettiin ensimmäisen kerran vuonna 1953, huomattiin, että se on todella tehtävissä. Aikaisemmat yritykset olivat epäonnistuneet. Seuraava huippuhetki tapahtui, kun kaksi kiipeilijää kiipesivät vuoristolle ilman lisähappea. Tämä tapahtui ensimmäisen kerran vuonna 1978. Sekin tuntui silloin ihmisille mahdottomalta, joten siitäkin nousi iso haloo. Siitä lähtien ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneet vuoristokiipeilystä ja halunneet haastaa itsensä maailman suurimmalla vuorella.

Mount Everest ei ole kuitenkaan jokaiselle sopiva vaelluskohde ja valitettavan usein matkalla käykin paljon vahinkoja. Monet matkailijat eivät ole varautuneet kunnolla varusteiden tai kunnon osalta, mutta itse asiassa erikoista on se, että matka vuorelle on nykyisin ruuhkautunut. Toisin sanoen vuoren huipulle ei pääsekään noin vain, vaan joudut jonottamaan välillä pitkiäkin aikoja. Tähän vaeltajat ja kiipeilijät eivät usein ole varautuneet lainkaan. Vaikka varusteet ja helpottava teknologia ovatkin mahdollistaneet yhä useamman ihmisen käynnin vuoren huipulla, se ei silti todellakaan ole helppoa. Jokainen, joka sinne kiipeää, on kyllä ansainnut kunniansa.

Himalajaa ja Mount Everestiä pääsee tietysti ihailemaan maastakin käsin. Sekä Intian, että Tiibetin puolella on paljon kiinnostuneita matkailijoita. Se ei kuitenkaan ole aivan helppo reissu, joten sitä kannattaa suunnitella etukäteen tarkkaan. Monet muutkin ovat samalla lailla kiinnostuneita, kuin sinäkin. Mount Everest on nykyisin ihailun kohde. Aiheesta on tehty runsaasti elokuvia ja sen mukaan on nimetty jopa ravintoloita. Mount Everest herättää aina kuuntelijan mielenkiinnon uudelleen ja uudelleen. Se pelottaa ja sitä kunnioitetaan. Mount Everest ja Himalaja jäävätkin toivottavasti ainiaaksi meille ihailtaviksi, sekä tietysti valloitettaviksi.