Maailman syvin järvi on Venäjällä, Siperiassa sijaitseva Baikaljärvi, joka tunnetaan myös nimellä Siperian helmi. Syvimmillään Baikaljärvi on yli 1600 metriä, joten vastaavanlaista ei ole helppo löytää planeetaltamme. Baikal ei kuitenkaan ole maailman suurin järvi, vaan se on toiseksi suurin järvi Aasiassa.

Baikaljärvi on kapea, mutta pitkä. Se on pituudeltaan lähes 650 kilometriä, kun taas leveydeltään ainoastaan hieman alle 80 kilometriä. Baikaljärvi sijaitsee kauniissa, vuoristoisessa maastossa, jossa on monta ainutlaatuista ominaisuutta ja se on ollut monien keskustelujen kohteena.

Yksi isoimpia tekijöitä on ollut järven lähelle rakennettu tehdas, joka laski saasteet suoraan järveen. Ymmärrettävistä syistä monet ympäristöaktivistit ovat taistelleet tehdasta vastaan. Syvä järvi tuo mukanaan ympäristöhaasteita, koska järven vesi ei vaihdu niin paljon, kuin mitä tarvitsisi, mutta samalla se tarjoaa luonnolle kuitenkin monimuotoisen ympäristön.

Järven ympäristössä ei myöskään asu paljon ihmisiä, mutta eläimiä siellä on todella paljon. Baikaljärvellä on löydetty yli 1500 eläinlajia ja sen lisäksi runsaasti kasvilajeja – yli 1000 kasvia. Baikalin ympäristö onkin hyvin monimuotoinen ja mielenkiintoinen, sekä juuri tämä monimuotoisuus on yksi syitä sille, miksi järvi on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon.

Unescon maailmanperintökohde

Unescon maailmanperintöluettelo on lista erilaisista kohteista, jotka ovat jollain tavalla merkittäviä ja niiden säilyminen tulevaisuudessa on tärkeää. Unescon maailmanperintökohteet ovat suojeltuja paikkoja, joissa yleensä saa vierailla, mutta niihin ei saa tehdä muutoksia eikä tietenkään esimerkiksi tuhota.

Baikaljärven osalta on merkittävää, että se löytyy myös kyseisestä luettelosta. On tärkeää, että vastaavanlaiset, hyvin ainutlaatuiset paikat säilyvät tulevillekin sukupolville. Baikaljärvestä tekeekin hienomman vielä se, että se on yksi maailman vanhimmista järvistä.

Vastaavanlaista järveä ei todennäköisesti ole hetkeen löytymässä mistään, joten on tärkeää pitää huolta siitä, mitä meillä jo on. Baikaljärvelle ei ole kaikkein helpoin lähteä, mutta esimerkiksi on olennaista, että matkailijat pitäisivät huolen puhtaasta ympäristöstä, eivätkä sotkisi turhaan.

Kun hakee tietoa Baikaljärvestä, tulee esille paljon erilaisia huolenaiheita, kuten salakalastusta ja muita uutisia. Järvi on kansainvälisellä tasolla todella tärkeä, joten tästä syystä se saa myös kansainvälistä huomiota mediassa, sekä valtiollisellakin tasolla.

Yksi Baikaljärven tärkeistä ominaisuuksista on sen ilmasto. Kuten oletettavaa, alueella vaihtelee sää vuodenaikojen mukaan. Kesät eivät ole mitenkään erityisen lämpimiä, vaan keskilämpötila pyörii noin 18 lämpöasteen puolella. Järvi on olennainen osa aluetta, sillä järvellä on vaikutus ympärillä olevaan säätilaan.

Tämän huomaa siitä, että koska järvi on niin suuri ja vettä on paljon, järvi reagoi muuttuvaan säähän eri tavalla, eli sen ympärillä oleva lämpötila on aina joko kylmempi tai lämpimämpi kuin muualla alueella. Järvessä oleva vesi nimittäin jäähtyy ja lämpenee niin paljon hitaammin.

Järvessä on myös välillä yllättävänkin kovia laineita, johtuen tuulesta ja sen suunnasta. Usein järvillä ei näy niin voimakkaita laineita, mutta ensinnäkin Baikaljärven suuruus ja juuri säätilat aiheuttavat niitä. Muutenkin järvellä voi olla todella voimakkaita myrskyjä.

Baikaljärven vesi on todella kirkasta ja tästä syystä saasteet huolestuttavat monia. Järven eläimistö ja kasvusto on laaja, vesi on puhdasta ja on käytännössä vuoristovettä, joten kaikki, mikä uhkaa tätä, pelottaa monia. Onkin tärkeää, että jokainen meistä pitää huolen aina siitä, ettei itse omilla teoillaan aiheuta ympäristölle kuormaa.

Historiallisestikin merkittävä, ainutlaatuinen Baikaljärvi on matkailukohde, joka on vailla vertaansa. Erityisesti matkailijat, jotka innostuvat eläimistä, kuten hylkeistä, oravista tai ketuista, tulevat rakastamaan tätä ympäristöä. Baikaljärvelle voikin lähteä nauttimaan rauhallisesta ja luonnonmukaisesta alueesta.