Ympäristöystävällisyys on yhä tärkeämpää. Termiä käytetään kaikkialla, työilmoituksista deittiprofiileihin.

Miten elää ympäristöystävällisempää elämää – osa 1

Yksinkertaisin tapa määritellä, mitä ympäristöystävällisyys tarkoittaa, on sanoa, että se on tarkkaavaisesti ja tietoisesti elämistä. Tarkoituksena on elää niin, että ympäristölle aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa. Kyse on käytännöistä, jotka vaikuttavat siihen, miten yhteisöt, yritykset ja yksityiset käyttäytyvät. Ympäristöystävällinen eläminen ylittää pelkästään valojen sammuttamisen, kun poistut huoneesta tai roskien erottelemisen kierrätykseen – kyse on siitä, miten muutat elämääsi. Ympäristöystävälliset tuotteet edistävät vihreää elämää, joka auttaa säästämään energiaa ja ehkäisemään myös ilman-, veden- ja melusaasteita.

10 askelta ympäristöystävällisempään elämään

 

 

 1. Jätteet. Kolmen säännön avulla voimme vähentää syntyvän jätteen määrää ja parantaa jätehuoltoprosessia. Vähentämällä sitä, mitä kulutamme ja mitä tuotetaan myös vähentää syntyvän jätteen määrää. Käytä tavaroita uudelleen eri tarkoituksiin, sen sijaan, että heität ne suoraan pois. Vanhoista vaatteista tulee esimerkiksi hyviä rättejä tai voitko kenties luoda niistä sisustuselementtejä? Kierrätä kaikki mitä voit, kuten alumiinitölkit, muovi, paperi, lasi jne.

 

 1. Säästä vedessä ja sähkössä. Makean veden tuottamiseen kuluu energiaa. Muutamilla yksinkertaisilla tavoilla, kuten valojen sammuttamisella, kun niitä ei käytetä, vuotojen korjaamisella, asianmukainen eristyksellä, päivänvalon hyötykäytöllä, energiatehokkaiden ikkunoiden asentamisella ja energiatehokkaiden laitteiden ostamisella voi vähentää päivittäistä energiankulutusta. Kestäviin energianlähteisiin kuten aurinkopaneeleihin kannattaa myös tutustua ja harkita niiden asentamista omaan kotiin. Ympäristöystävällisyyden lisäksi säästät rahaa.

 

 1. Istuta puita. Me kaikki tiedämme, miksi tarvitsemme lisää puita tälle planeetalle. Ne antavat meille happea, hedelmiä, puuta, estävät maaperän eroosion, kontrolloivat tulvia ja
  tarjoavat suojaa villieläimille. Massiivinen metsien hävittäminen viime vuosikymmeninä on vähentänyt metsäaluetta merkittävästi. On työskenteltävä ympäristöryhmien kanssa kouluttamaan enemmän ihmisiä ja istuttamaan lisää puita, jotta tämä planeetta olisi puhdas ja ympäristöystävällinen.

 

 1. Suojele vesilähteitä. Vaarallisia jätemateriaaleja, kuten maalia, öljyä, ammoniakkia ja muita voimakkaita kemiallisia liuoksia ei saa koskaan hävittää maahan, koska ne laskevat pohjaveteen. Liity paikallisiin vesiensuojeluryhmiin ja taistele vesien saastuttajia vastaan, jotka kaatavat teollisuusjätteensä jokiin.

 

 1. Aja vähemmän, kävele enemmän. Yksinkertainen ja vielä tehokkaampi tapa elää ympäristöystävällisesti on joko käyttää julkista liikennettä päivittäisiin työmatkoihin tai yrittää luoda kimppakyyditys kollegoiden kanssa polttoaineen säästämiseksi ja hiilijalanjäljen vähentämiseksi. Jos toimistosi on muutaman kilometrin päässä kotoasi, voit lähteä puoli tuntia aikaisemmin töihin ja joko kävellä tai pyöräillä. Ota myös selvää, miten voit matkustella ympäristöystävällisemmin.

 

 1. Osta energiatehokkaita tuotteita. Energiatehokkaat tuotteet, joiden energiakulutusluokitus on saanut viisi tähteä, kuluttavat vähemmän energiaa ja ovat ympäristöystävällisempiä. Esimerkiksi CFL -lamput kuluttavat 40% vähemmän energiaa ja kestävät 10 kertaa pidempään kuin perinteiset hehkulamput.

 

 1. Osta paikallisesti kasvatettuja tuotteita. Kun ostat tai tuotat paikallisesti kasvatettuja tuotteita, voit itse vähentää hiilijalanjälkeäsi käyttämällä vähemmän muovipusseja, säästämällä polttoainetta saadaksesi tuotteet sieltä, missä ne on kasvatettu ja käyttää vähemmän pakkausmateriaalia. Jos pystyt kasvattamaan joitakin tuotteita itse, se olisi kaikkein paras vaihtoehto. Tämän lisäksi voit myydä ylijäämää myös läheisillesi.

 

 1. Syö mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Sen lisäksi, että suosit lähiruokaa, vähennä tai lopeta lihan, kalan, maitotuotteiden ja prosessoidun ruoan syönti kokonaan. Liha- ja maitoteollisuus kuormittaa maapalloamme älyttömästi saasteillaan ja liikakalastaminen epätasapainottaa ekosysteemiä. Lihantuotannosta aiheutuvat jätteet valuvat vesistöihin suodattamatta ja aiheuttaa vesistöjen saastumista suuressa mittakaavassa.

 

 1. Osta kierrätystuotteita. Etsi aina kierrätysmerkkiä, kun olet ostoksilla tai mene kierrätyskeskuksiin ja kirpputoreille. Se tekee ympäristöstä vastuullisen ja ympäristöystävällisen. Pyri myös pitämään aina kassia mukanasi, jottei sinun tarvitse hankkia uutta muovipussia, joka myöhemmin päätyy kaatopaikalle.

 

 1. Liity ympäristöryhmiin saastumisen torjumiseksi. Maapallon suojeleminen on kaikkien vastuulla, sinä mukaan lukien. Paras, mitä voit tehdä, on liittyä alueesi eri ympäristöryhmiin ja auttaa saamaan tämä planeetta ympäristöystävälliseksi.

10 askelta ympäristöystävällisempään elämään