Ympäristöystävällinen eläminen alkaa siitä, että olet tietoinen siitä, miten valintasi vaikuttavat ympäristöön. Ympäristöystävällisyydessä on kolme perusvaihetta. Ensinnäkin sinun on opittava kuluttamaan tuotteita, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähäisiä ympäristöhaittoja. Sinun on myös ymmärrettävä hiilijalanjäljen laajuus ja toimia tämän vähentämiseksi. Tavoitteena on myös tukea muita, jotka työskentelevät elämään ja tuottamaan ympäristöystävällistä ja kestäviä yhteisöjä.

Ensimmäinen askel tarkoittaa tapojen muuttamista välittömästi kuluttamistasi asioista. Tämä voi esimerkiksi tarkoittaa että muutat tapaasi liikkua, tai millaisia pakkauksia käytät, tai miten hävität jätteitä ja miten käytät luonnonvaroja. Toisessa vaiheessa tarkastellaan sitä, missä määrin hiilijalanjälkesi voi muuttua, kuten asumisessa, liikkumisessa ja millaisessa työssä olet ja toimia tämän jalanjäljen vähentämisessä parhaan kykysi mukaan. Viimeinen vaihe liittyy aktiivisesti yhteyksien etsiminen muihin ympäristöystävällisiin henkilöihin, yhteisöihin ja yrityksiin sekä verkostoitumisen ja tukemisen valitseminen kestävämmän elämän luomiseksi. Tämä ei ehkä ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa, mutta siksi se onkin vasta kolmas vaihe. Jos haluat elää ja tukea kestävää yhteisöä ja taloutta, sinulla ei ehkä ole kaikkia mukavuuksia, joihin olet tottunut. Tähän on ylivoimaisesti vaikein sopeutua.

Ympäristöystävällinen elämä

Ympäristöystävällisen elämän elämisessä on tietysti niin etunsa kuin haittansa. Kuten aiemmin mainittiin, yksi haittapuolista on se, että joutuu luopumaan joistakin nykyaikaisemmista mukavuuksista. Monesta ei tarvitse luopua, mutta esimerkiksi pikaruoka ja tietyntyyppiset ylelliset aktiviteetit, eivät tee juuri muuta kuin kuormittaa ympäristöä turhaan. Yksi parhaista esimerkeistä on ajatus siitä, että kaikilla tulisi olla oma auto. Vaikka saatat todella tarvita henkilökohtaista autoa, et tarvitse sellaista, joka kuluttaa järkyttäviä määriä polttoainetta tai joka on valmistettu ylellisillä lisävarusteilla tai kehittyneillä elektroniikkalaitteilla, jotka ovat epäkäytännöllisiä ja kuluttavat myös arvokkaita luonnonvaroja. Se, että Land Roverissa on erityinen mittari, joka kertoo sinulle, oletko oikein päin vain ylösalaisin hiekkamyrskyn sattuessa, vaikka mahdollisuudet kohdata hiekkamyrsky Suomessa on täysi mahdottomuus, tai todennäköisyys että teet sellaisia aktiviteetteja jossa tällainen auto on tarpeen, on vähäinen, joka tarkoittaa että tämä on ylellisyyttä, joka on täysin tarpeetonta.

Ympäristöystävällinen elämä

Ympäristöystävällinen liiketoiminta

Ympäristöystävällis en liiketoiminnan luominen tarkoittaa, että olet tietoinen yrityksesi luomista jätteistä ja siitä, miten se käyttää resursseja liiketoimintaa varten. On olemassa monia vaihtoehtoja, miten voit tehdä esimerkiksi pakkauksia ja mainoksia, joilla on paljon pienempi vaikutus ympäristöön. Yrityksenä voit vaikuttaa voimakkaammin siihen, miten polttoaineen säästämiseen panostetaan työskentelemällä sellaisten toimittajien kanssa, jotka käyttävät hybriditeknologioita. Sinulla on valta varmistaa, että ostaessasi tuotteita ja palveluita yksi päätökseesi johtava tekijä on tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyys, eikä ainoastaan edullinen hinta.

Ympäristöystävällinen yhteisö

Ympäristöystävällisen yhteisön kasvattaminen on helpompaa. On olemassa enemmän ja enemmän yhteisöllisiä puutarhoja, vaihtokauppaa, ja viljelijöiden markkinoita, jotka helpottavat koko yhteisön aktiivista osallistumista ympäristöystävällisiin toimiin. Jos paikkakunnallasi ei ole mitään näistä, kannattaa harkita niiden aloittamista. Mieti, onko olemassa jotain, mitä sinä voisit tehdä saadaksesi yhteisösi ympäristöystävällisemmäksi. Ota yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja päättäjiin ja ehdota heille ideoita, jos tarvitset suunnitelmiesi toteuttamiseen lupaa tai tukea näiltä tahoilta. Millaisessa yhteisössä sinä haluaisit elää? Voit myös rohkeasti laittaa palautetta ja toiveita esimerkiksi paikalliselle kauppiaallesi. Toivo että useampia tuotteita olisi saatavana irtotavarana ja pakkaamattomina tuotteina, toivo paperipusseja hedelmille ja kasviksille muovipussien sijaan ja lähituottajien elintarvikkeita kauppaan. Yritykset yleensä kyllä haluavat tarjota asiakkailleen mitä he haluavat, joten aina kannattaa kysyä ja toivoa asioita.

Ympäristöystävällinen yhteisö

Sinä itsepäätät, millaisia tuotteita käytät, miten käsittelet jätteitä, mistä ostat tuotteesi, miten liikut paikasta toiseen, mitä syöt ja käytät ja miten toimit jokapäiväisessä elämässä. Jos omistat yrityksen, sinä päätät nämä samat asiat myös yrityksesi suhteen ja voit vaikuttaa siihen, mitä tuotteita ja tarvikkeita käytät, millaisia yrityksiä haluat tukea yhteistyökumppaneina ja toimittajina ja mitkä arvot ovat sinulle, yrityksellesi ja asiakkaillesi tärkeitä.