Maailman isoin kissaeläin tiikeri on yksi uhanalaisimpia eläimiä maailmalla tällä hetkellä. Viimeisen sadan vuoden aikana tiikerin kolme alalajia on jo kuollut sukupuuttoon ja 97 prosenttia koko villitiikereiden kannasta on kadonnut: jäljellä on vain noin 3890 villiä yksilöä.


Tiikeri on uljas eläin ja suuren kokonsa vuoksi voisi luulla, että se selviäisi kaikista eläimistä parhaiten, mutta tiikereiden selviytyminen ei ole ollut niistä itsestään riippuvaista, vaan ihmisestä. Salametsästys ja luonnollisen elinalueen kaventuminen ovat aiheuttaneet tiikerikannan tippumisen. Kauan aikaa sitten tiikerin elinalue ja levinneisyys ylsi aina Turkin itäosista Indonesian saarille saakka – nykyään se on supistunut lähinnä saarialueille Intiasta Kaakkois-Aasiaan (Kiinasta ja Siperiasta löytyy myös muutamia yksilöitä). Maa- ja metsätalous ovat olleet yhtenä syynä vaikuttamaan elinalueiden pienentymiseen ja tämä on aiheuttanut myöskin saalismäärien vähenemisen. Tiikerikannan vähenemisen takia lajin geneettinen vaihtelu on taantunut. Tämän takia esimerkiksi jälkeläiset jäävät pienikokoisiksi ja niillä on heikompi elinkyky kuin aiemmin. Geneettisen vaihtelun taantuminen on vaikuttanut myös urostiikereiden hedelmällisyyteen. Yksi ongelma tuottaa aina toisen ongelman ja tässä tapauksessa ihmisten ja tiikereiden yhteenotot ovat lisääntyneet: nälissään olevat tiikerit eksyvät vajaalta asuinalueeltaan ihmisten keskuuteen ja jälki ei useinkaan ole hyvää.
Tiikereillä on yhteensä yhdeksän eri alalajia: balin-, kaspian-, jaavan-, amurin-, kiinan-, indokiinan-, sumatran-, bengalin- ja malakantiikeri. Näistä kolme ensimmäistä, eli balin-, kaspian- ja jaavantiikerit ovat kuolleet sukupuuttoon 1900-luvulla. Tyypillisesti suurin näistä lajeista on amurintiikeri, joka voi kasvaa yli kolme metriseksi ja painaa yli 300 kiloa.

Tiikeri – suosittu ja ihailtu villieläin

Tuoreiden tietojen mukaan tehokas toiminta tiikereiden suojelemiseksi on saanut lajin kannan kasvuun, mutta se ei yhtäkkiä kuulostakaan enään niin hyvältä, kun fakta on, että esimerkiksi pelkästään Yhdysvalloissa on yhteensä 5000-7000 lemmikkitiikeriä! Tuntuu hurjalta, että tiikereitä on pelkästään rapakon toisella puolella melkein puolet enemmän, kuin koko maailmassa on yhteensä luonnonvaraisia tiikereitä. Ongelmallista on, että näillä monilla tiikereillä ei ole luontaiset elinolot tai elinolot eivät muuten vain ole hyvät. Asiaa ja ongelmaa on kuitenkaan hankala hallita, sillä lähes missään osavaltiossa ei ole lakia, joka estäisi tiikerien kaltaisten eksoottisten eläinten omistamisen. Ja toisaalta taas, jos jostain osavaltiosta löytyy tätä säätelevä laki, harva osavaltio tutkii asiaa oikeasti.

Tiikereillä tehdään siis rahaa ja Yhdysvalloista löytyy monestakin osavaltiosta tiikerifarmeja, joilla houkutellaan turisteja paikalle katselemaan tiikereitä ja samalla vedetään setelitupot lompakoista. Myös etenkin Kaakkois-Aasiasta löytyy paljon tiikerifarmeja, joita arvioidaan olevan yli 200 ja niissä asuvan noin 7000-8000 tiikeriä yhteensä. Jenkkien ja Kaakkois-Aasian lisäksi tiikerit tulevat väärin kohdelluiksi Saudi-Arabiassa: siellä tiikerin omistaminen on statussymboli. Lisäksi sirkuksilla on “luontaisesti” tapana hankkia tiikereitä esityksiään varten. Nämä vankeudessa, taikka sitten “lemmikkinä” eläneet tiikerit jäävät luonnossa eläviä lajitovereitaan paljon heikommiksi eivätkä pystyisi ikinä selviämään luonnossa.

Ongelmallista näillä farmeilla on se, että ainoastaan raha merkitsee ja tiikerit ovat vain välineitä sen tekemiseen. Kannattaa siis miettiä kaksi kertaa, ennen kuin maksaa kuvasta villieläimen kanssa, sillä mitä luultavimmin tiikerit eivät elä hyvissä oloissa ja tulisit tukeneeksi tiikereiden laiminlyöntiä. Vaaratilanteiden välttämiseksi näiltä tiikereiltä on saatettu poistaa esimerkiksi hampaita ja kynsiä ja luultavasti ne ovat huumattuja, jotta ne käyttäytyisivät rauhallisella tavalla.
Aasiassa tiikerit ovat kallisarvoista kauppatavaraa myös niiden kuoleman jälkeen ja niiden luista ja muista eri osista maksetaan maltaita. Tiikerin osia käytetään myös lääketieteessä: Aasiassa niillä uskotaan olevan parantava vaikutus ja Venäjällä taas tiikereiden turkit menevät kaupaksi niiden näyttävyyden takia. Näistä syistä johtuen on tärkeää levittää tietoisuutta tiikerin tilanteesta lajina ja jos ei auttamaan kykene, pystyisi ainakin olemaan tukematta tiikereiden kaltoin kohtelua.